top of page

 

       Prentkaarten

Vanaf 1898-1899 kennen de prentkaarten ook in Geraardsbergen een gigantisch succes, Naast enkele lokale handelaars, fotografen en drukkers, brengt ook L'Haire reeds van het eerste uur zichtkaarten in de handel.

Hier brengen we 3 reeksen samen. Een eerste reeks van 9 kaarten verscheen in 1900. Het zijn toen nog kaarten met een onverdeelde rugzijde voorbehouden aan het adres. De voorzijde was dan ook voorzien van een witte strook of rand waar een boodschap kon geschreven worden.

Vanaf 1906 verschijnt de gesplitste rugzijde met rechts het adres van de bestemmeling, en links ruimte voor een boodschap van de afzender.

In 1906 werkt L'Haire samen met August De Frêne, drukker te Brakel. Deze brengt een grote reeks zichtkaarten uit, met oa clichés van L'Haire, onder uitgeversnaam ADF of A.D.F.N. (een webpagina met deze kaarten is in voorbereiding).

Vanaf 1910 zorgt L'Haire weer voor eigen reeksen, gedrukt bij Nels of bij Phototypie Belge. Het zijn zwartwit drukken, die ook ingekleurd verkrijgbaar waren. In 1912 volgt nog een sepia reeks van 24 kaarten.

Hij realiseerde ook tal van individuele privékaarten voor handelaars of verenigingen.  

In het interbellum kennen de zichtkaarten nog een korte bloei en worden enkel nog zijn succesvollle kaarten heruitgegeven door nationale uitgevers.

bottom of page