top of page

    Een fotoselectie

Tijdens WO I

Tijdens de oorlog werd L'Haire vaak opgeroepen door de bezetter om verschillende eenheden in beeld te brengen. Aan het station, op de binnenkoer van het College of in de tuin van de woningen waar ze verbleven.

De soldaten lieten zich ook individueel portretteren in zijn studio en stuurden de afdrukken naar het thuisfront.

Ook Geraardsbergse familie's lieten in die periode een studioportret maken met de zoon aan het front in gedachten.

21 Juli 1912

Ter gelegenheid  'der 25e verjaring der plechtige kroning van het Mirakuleus Beeld van O. L.  Vrouw van de Oudenberg ' werden tal van feestelijkheden opgezet in Geraardsbergen; waaronder ook een historische stoet.

L'Haire fotografeerde de verschillende groepen vanop het balkon van zijn toenmalige woning in de Grotestraat, 9.

Een van de groepen draagt een kopie, van de hand van L'Haire, naar het schilderij van 'Het Wonder Voorval'.

Panorama

L'Haire ontwikkelde zelf een fototoestel dat door middel van een veermechanisme toeliet om panoramische opnames te maken.

Agfa-Gevaert leverde voor dit apparaat de negatieven op maat. Hier zien we naast enkele opnames in Geraardsbergen, waarvan er ook als prentkaart uitgebracht werden, ook nog de foto's uit 1940 van het bombardement op de Grotestraatbrug en een familieportret in de tuin van zijn woning in de Oudenaardsestraat.

De Familie

Ontelbare keren werden foto's gemaakt in de mooi aangelegde tuin van zijn woning in de Oudenaardsestraat, 15.

Niet enkel groepsfoto's van lokale verenigingen maar ook familiefoto's, In de woning zelf werden knap geënsceneerde foto's gemaakt.

Treinramp, 1929

Even na 5 uur 's ochtends, 19 juni 1929, knallen 2 reizigerstreinen tegen elkaar net buiten het station van Viane-Moerbeke bij Geraardsbergen.

De balans is zwaar; 9 doden en 20 gewonden. L'Haire  legt de ramp vast op de gevoelige plaat. De dag nadien brengen koning Albert I en koningin Elisabeth een bezoek aan de slachtoffers in het Hospitaal van de stad onder begeleiding van  Dr. Arthur Vander Schueren. Ook hier was L'Haire getuige als fotograaf.

Den Olifant

Kort na de inhuldiging in 1949 verschijnt het 'Koloniaal Monument' op zichtkaarten.

Meer over het beeld zelf lees je in de biografie.

En dat ook vandaag het monument nog actueel is lees je in 'Kroniek van een olifant'.

Studioportretten      1900-1910

In 1854 lanceert de franse fotograaf Disderi het 'Carte de Visite' formaat, ca 85 x 60 mm. Dit visitekaartformaat, een karton met meestal de naam van de fotograaf aan de voorzijde en en een lithografische publicteit op de achterzijde, waarop een albuminen foto gekleefd werd, is decennia lang de norm voor het studioportret. Een groter formaat, ongeveer 109 x 164 mm noemt men de 'Carte de Cabinet'. Deze beide standaarden verdwijnen volledig nog voor het uitbreken van WOI. Théophile L'Haire realiseert ze van 1900 tot 1910 in zijn studio op de hoek van de Penitentenstraat en de NIeuwstraat. En later nog enkele jaren in in de Grotestraat , nr 10.

bottom of page